Anticonceptie

Anticonceptie

Bij ons kan iedereen terecht voor anticonceptiezorg.

Binnen onze praktijk kun je ook terecht voor anticonceptie. Dit kan bijvoorbeeld als je bevallen bent en nog geen volgende zwangerschap wenst, maar ook als je niet (recent) zwanger bent geweest kun je bij ons terecht.

Wij bieden anticonceptie op maat. Je krijgt altijd eerst een gesprek, een anticonceptieconsult, met één van ons om te bepalen welke anticonceptie voor jou geschikt is en het beste bij je past. Wij kunnen je daarna een recept meegeven voor (hormonale) anticonceptie en eventueel een plaatsingsafspraak maken voor een spiraal of hormoonstaafje.

Indien je een spiraal of hormoonstaafje wenst te plaatsen kan dat op de praktijk. Iedereen is welkom voor het plaatsen en/of verwijderen van een koperspiraal, hormoonspiraal of een hormoonstaafje (Implanon). Het maakt niet uit of je wel of niet bij ons in de praktijk onder zorg bent geweest, of je al eerder of nog nooit bevallen bent, of je bevalling kort of lang geleden is; alle vrouwen kunnen bij ons terecht.

De plaatsing wordt gedaan door verloskundige Sannemarije Ridder. Zij is sinds april 2019 bevoegd en bekwaam om dit te doen.

Anticonceptieconsult

Het anticonceptieconsult is een uitgebreid gesprek over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Anticonceptie is dan ook heel persoonlijk. Twijfel je nog over welke anticonceptie bij je past en wil je graag meer weten voor je een keuze maakt? Wij denken graag met je mee.

Als je een besluit hebt genomen kunnen we indien nodig een recept voor je uitschrijven. We maken dan ook een afspraak voor een (telefonische) evaluatie. En we brengen je huisarts op de hoogte van het consult middels een digitale brief.

Het anticonceptieconsult is voor alle vrouwen, jong en oud, bevallen of nog nooit zwanger geweest. Als je bij ons op nacontrole (na de bevalling) komt wordt het anticonceptieconsult meestal gecombineerd met deze afspraak. Als je (nog) niet bij ons onder zorg bent geweest  bent kun je terecht voor een los anticonceptieconsult. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Spiraal

Voor het plaatsen van een spiraal plannen we een afspraak van 40 minuten, het plaatsen zelf duurt enkele minuten. Omdat het plaatsen gevoelig kan zijn kun je eventueel een half uur van te voren 2x 500mg paracetamol of 400-600 mg ibuprofen innemen. Aan het uiteinde van het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd die na het inbrengen op de juiste lengte worden geknipt.  Na het plaatsen controleren we met een inwendige echo of de spiraal goed geplaatst is. Verdere controle is daarna niet noodzakelijk. Wel plannen we na zes weken een nacontrole waarbij we, indien nodig of gewenst, met een echo de positie van het spiraal controleren. Het spiraal kan door ons, door middel van de draadjes, eenvoudig weer verwijderd worden wanneer je zwanger wilt worden of de spiraal wilt vervangen. Na het verwijderen van de spiraal kun je snel weer vruchtbaar zijn.

– Een spiraal kan vanaf 10-12  weken na je bevalling geplaatst worden. Ben je niet recent bevallen, dan plaatsen we bij voorkeur binnen een week na het begin van je menstruatie.
– Een spiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Dit is afhankelijk van het soort spiraal. Uiteraard kan een spiraal er altijd eerder uit.
– Het is belangrijk om voor de plaatsing zeker te weten dat je niet zwanger bent en dat je geen SOA hebt.
– Na de plaatsing plannen we een afspraak voor nacontrole met evaluatie zes weken later. Neem bij eerdere vragen of problemen zeker contact met ons op.

Hormoonstaafje

Voor het plaatsen van een hormoonstaafje (Implanon) plannen we een afspraak van 40 minuten, de plaatsing zelf duurt een paar minuten. Het hormoonstaafje wordt onder de huid van de bovenarm geplaatst. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Het staafje is niet zichtbaar, maar je kan het wel voelen zitten als je er op drukt. Na het plaatsen controleren we de aanwezigheid van het staafje door met lichte druk te voelen op de plek van inbrengen. We laten je zelf ook voelen waar het staafje zit, zodat je dit zelf af en toe kunt controleren. Het hormoonstaafje kan door ons weer verwijderd worden wanneer je zwanger wilt worden of het staafje wilt vervangen. Na het verwijderen van het staafje kun je snel weer vruchtbaar zijn.

– Een hormoonstaafje (Implanon) kan vanaf 4-6 weken na je bevalling geplaatst worden. Op indicatie kan dit ook eerder.
– Een hormoonstaafje kan 2 tot 3 jaar blijven zitten. Uiteraard kan een hormoonstaafje er altijd eerder uit.
– Na de plaatsing plannen we een afspraak voor nacontrole met evaluatie zes weken later. Neem bij eerdere vragen of problemen zeker contact met ons op.

Anticonceptie na de bevalling

Als je net bevallen bent denk je misschien niet meteen aan anticonceptie. Of misschien juist wel. Bijvoorbeeld wanneer je weer denkt aan seks na de bevalling. Wanneer dit is, is voor iedereen verschillend.

Na je bevalling ben je weer vruchtbaar en zou je weer zwanger kunnen worden. Wanneer je precies weer vruchtbaar bent verschilt per vrouw en is onder andere afhankelijk van of je wel of geen borstvoeding geeft en hoe je eigen cyclus was voor je zwangerschap. Het is zinvol om op tijd na te denken of je (weer) anticonceptie wil gaan gebruiken. Wij bespreken het onderwerp anticonceptie dan ook altijd met jullie aan het einde van het kraambed. Zodat je rustig kan nadenken of je (weer) wil starten met anticonceptie en welke methode dan het beste bij jou past. Bij de nacontrole, of indien gewenst eerder, komen we hier op terug. We besteden aandacht aan de verschillende vormen van anticonceptie, geven advies en begeleiden je in het maken van een keuze.

Meer weten?

Voor meer informatie over het plaatsen van een spiraal, kijk op www.spiraalplaatsen.nl .

Voor algemene informatie over anticonceptie kun je terecht op www.anticonceptie.nl.

Een keuzehulp voor anticonceptie vind je op www.anticonceptievoorjou.nl.

Voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling kun je ook terecht op de website van de KNOV, onze beroepsvereniging.

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Kosten

  Het bespreken van anticonceptie in het kraambed en bij de nacontrole is onderdeel van onze verloskundige zorg. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Het eventueel uitschrijven van een recept hoort daar ook bij.

  Ben je (nog) geen cliënt bij ons en wil je een anticonceptieconsult, dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Kies je uiteindelijk voor een spiraal of hormoonstaafje en wordt deze bij ons geplaatst, dan worden de kosten van het plaatsen meestal vergoed door je zorgverzekeraar en hoef je het anticonceptieconsult niet te betalen.

  Kosten anticonceptieconsult en plaatsing
  Nacontrole inclusief anticonceptieconsult met eventueel recept: geen kosten, verloskundige zorg (basisverzekering).
  Plaatsen spiraal/hormoonstaafje: €64,66*
  Anticonceptieconsult met eventueel recept: €25,00**
  Anticonceptieconsult met plaatsing spiraal/hormoonstaafje: €64,66*
  Verwijderen én plaatsen nieuw spiraal/hormoonstaafje: €64,66*
  Verwijderen spiraal/hormoonstaafje: geen kosten, service.

  *Het plaatsen van een spiraal/hormoonstaafje wordt vergoed in de basisverzekering. Toch zijn er desondanks een aantal verzekeraars waarbij het plaatsen door een verloskundige ten koste gaat van je eigen risico. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden.

  ** Bij de huisarts valt dit onder de basisverzekering

  Kosten anticonceptie
  Los van het consult of het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje zijn er kosten verbonden aan de gekozen anticonceptie. Tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoedt vanuit de basisverzekering (vanaf 18 jaar kan dit ten koste gaan van je eigen risico), daarna enkel door sommige aanvullende verzekeringen. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden.

  Wie zijn wij
  Meer over Rolien en Sannemarije
  Zorg van Neeltje
  Alles over wat wij te bieden hebben
  Wie is Neeltje
  Hoe komt de praktijk aan haar naam