Badbevalling

Het warme water omarmt je en laat je ontspannen.

Sannemarije en Rolien hebben allebei veel ervaring met het begeleiden van badbevallingen en kunnen je dit van harte aanbevelen. Denk je erover in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan onderstaande informatie en vraag ons gerust om advies.

De praktijk heeft eigen bevalbaden die je, als zwangere van Neeltje, tegen zeer lage kosten kan huren. Het ‘Neeltje-bad’ is een speciaal voor de bevalling ontworpen opblaasbaar bad van Birth Pool in a Box wat geleverd wordt met een persoonlijke binnenhoes voor de hygiëne. Kijk hier voor meer informatie over het huren van een Neeltje-bad.

Bijna alle badbevallingen verlopen ontspannen en soepel. Warm water heeft namelijk veel voordelen.

 • Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar. Hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neem je vanzelf een actieve baringshouding aan. Dat bevordert een vlotte bevalling. De zachte bodem en wanden van het opblaasbare bevalbad maken het nog makkelijker.
 • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving afsluiten.
 • Warm water ontspant en werkt daardoor pijnstillend. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker overgeven aan de weeën. De ervaring leert dat vrouwen in het warme water pijnlijke weeën beter kunnen verdragen en opvangen. Je maakt minder stresshormonen aan en meer endorfines. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers die je zelf aanmaakt bij langdurige inspanning. Zo wordt kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.
 • De ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase (persfase) verlopen hierdoor meestal sneller.
 • Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
 • Vrouwen zijn na een badbevalling meestal heel tevreden en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Voor een baby is het een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ze de baby zelf aanpakken.

Iedereen die thuis wil bevallen kan in principe in bad bevallen. Zowel in het UMCG als in het OZG is ook een opblaasbaar bevalbad aanwezig. Wil je graag thuis in bad bevallen dan is het huren van een Neeltje-bad wel aan te raden. Een gewoon ligbad is meestal wat te smal en ook vrij hard.

Een badbevalling vereist wat praktische organisatie, zoals het opzetten van het bad en het na de bevalling leegmaken en schoonmaken van het bad. Daarover lees je hier meer. Ook is het aan te raden om van te voren te bekijken of je in huis een geschikte plek hebt voor het bevalbad.

Waar moet de ruimte waar het bad komt te staan aan voldoen?

 • Het Neeltje-bad is 1.93 bij 1.65 en heeft hoogte van 76 cm. Je moet in ieder geval makkelijk in en uit bad kunnen stappen en het is prettig dat wij, de kraamverzorgster en je partner goed de ruimte hebben om gemakkelijk om het bad heen te kunnen bewegen. De capaciteit van het bad is 615 liter. Vergewis je ervan dat de vloer dit gewicht kan dragen.
 • Er moet, op dezelfde verdieping, een bed staan. Hier kan je eventueel tussendoor, of anders na de geboorte van je kindje op liggen. Om uit te rusten, borstvoeding te geven en eventueel het geboren worden van de placenta (als deze nog niet geboren was) en het hechten.
 • Het is belangrijk dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en dat er voldoende verlichting beschikbaar is. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden.
 • Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de pomp om het bad te legen.
 • Het is handig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Bevalbad huren
  Alles over het Neeltje bad
  Geboorteplan
  Schrijf je (bad)bevallingswensen op
  De bevalling begint
  Wanneer bel je Neeltje