Geboorteplan

Jouw bevallingswensen op een rij.

Een geboorteplan is een weergave van jouw wensen voor de bevalling. Wat wil je wel en wat wil je niet. Het is de bedoeling dat iedereen die bij jouw bevalling betrokken is, het leest en het serieus neemt.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die goed voorbereid hun bevalling ingaan veel positiever terugkijken op deze indrukwekkende gebeurtenis. Dat doe je bijvoorbeeld door te lezen over de bevalling, een zwangerschapscursus te volgen en door het maken van een geboorteplan.

In een geboorteplan schrijf je op wat jouw wensen en ideeën over je bevalling zijn. Bijvoorbeeld over waar je wilt bevallen, wie er bij mogen zijn, over pijnstilling, over onderzoeken tijdens de bevalling en waar je wel en geen foto’s van wil. Ook wensen voor na de geboorte en over je kraamtijd kan je opschrijven in je geboorteplan.

Bij het groepsconsult ‘bevallen’ of bij de afspraak rond 30 weken krijg je van ons een overzicht met vragen over je bevalling, om over na te denken. Dit kan je helpen bij het opschrijven van je bevallingswensen in een geboorteplan. Als je hier eerder mee wilt beginnen dan kan dat natuurlijk ook. Tijdens deze controle plannen we ook een huisbezoek rond de 33e week van je zwangerschap. We nemen dan uitgebreid de tijd, vaak meer dan een uur, om je bevallingswensen te bespreken. Door met ons te bespreken welke wensen en behoeften je hebt met betrekking tot de bevalling, zijn we van beide kanten goed voorbereid op de bevalling. Wij weten welke verwachtingen je (van ons) hebt. En als je zelf goed voorbereid bent, en ook met je partner afspraken hebt gemaakt over wat je fijn vindt en wat juist niet, dan ga je vaak veel rustiger de bevalling in. En die rust in jezelf is van groot belang voor het baringsproces.

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Bevallen
  Hoe kun je je hier op voorbereiden?
  Huisbezoek
  We bespreken je bevallingswensen
  Neeltje Uitleen
  Bevalbad, geboorteTENS, Neeltje bed