Voorbereiding

Hoe kun je je voorbereiden op je bevalling?

Elke bevalling is anders. Ook als je al eerder bevallen bent, zal het deze keer toch weer anders zijn.

Hoe zal het beginnen? Hoe voelt het en wat kan je van de pijn verwachten? Hoe lang zal het duren? Elke bevalling is anders en iedere vrouw ervaart de weeën verschillend en gaat er anders mee om.

Het is bekend dat vrouwen die goed geïnformeerd zijn over wat er bij de bevalling kan gaan gebeuren, beter terugkijken op deze indrukwekkende gebeurtenis. Een goede voorbereiding is dus zeker zinvol. Door erover na te denken, erover te lezen, er met anderen over te praten en eventueel een zwangerschapscursus te volgen krijg je een beeld van wat bevallen inhoudt. Wat zijn weeën, wat gebeurt er dan in je lijf en hoe kun je ze goed opvangen? Ook kunnen je eigen ideeën over jouw bevalling vorm krijgen. Wat lijkt je fijn en waar zie je (misschien) tegenop? Schrijf deze wensen en ideeën op in je eigen geboorteplan. Kennis over bevallen in het algemeen, en je eigen wensen in het bijzonder, geeft rust en vertrouwen. Zo heb je de regie van je bevalling in eigen hand en weten de mensen om je heen hoe ze je kunnen steunen.

Het kan ook zijn dat je juist probeert om niet over de bevalling na te denken. Misschien vind je het eng, ben je bang voor de pijn of het onbekende, of heb je een nare vorige bevallingservaring. Bespreek je twijfels of angst met ons. Dan kunnen we samen kijken wat we er mee kunnen doen.

Een goede plek om objectieve informatie over bevallen te vinden is de website deverloskundige.nl van de KNOV (de beroepsorganisatie van verloskundigen). Hier lees je alles over, onder andere, de bevalling (algemene informatie), bevalhoudingen en pijnbehandeling.

Het schrijven van een geboorteplan kan je helpen bij de voorbereiding op je bevalling. Hiermee laat je zien wat voor jou belangrijk is. En natuurlijk ondersteunen wij je ook bij de voorbereiding. Als je vragen hebt of dingen over je bevalling met ons wilt bespreken dan kan dat altijd. Tussen 25 en 30 weken ben je (en je partner uiteraard ook) van harte welkom bij het groepsconsult ‘bevallen’ bij ons op de praktijk. En tijdens het huisbezoek rond 33 weken zwangerschap bespreken we uitgebreid de bevalling en jouw bevallingswensen en geboorteplan met jullie.


Thuis of ziekenhuis

In Nederland is er keuzevrijheid over de plek van bevallen. Je kan thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. In het laatste geval gaat één van ons met je mee naar het ziekenhuis voor de begeleiding.

Neeltje werkt nauw samen met het OZG en het UMCG. Mocht je in een ander ziekenhuis willen bevallen dan kan je dit altijd met ons bespreken. Waar je ook wilt bevallen, kies in ieder geval voor de plek waar jij je het beste bij voelt.


Zwangerschapscursussen

We raden je aan, zeker als je voor het eerst gaat bevallen, om een zwangerschapscursus te doen. Een cursus is (juist) niet voor het halen van een ‘ik kan bevallen-diploma’. Of om een puf-expert te worden. Het is wel (een onderdeel van) een goede voorbereiding. Hierboven lees je waarom wij denken dat het zinvol is om het je goed voor te bereiden op je bevalling.

In de omgeving van de praktijk worden verschillende zwangerschapscursussen aangeboden. Hieronder een overzicht van de verschillende aanbieders in de omgeving van Veendam. Voor meer informatie kijk op de desbetreffende website.

Samen Bevallen
Samen Bevallen

Zwangerschapsyoga
Rootz
Yoga met Akky

Yoga Asanaki

ZwangerFit
Fysiotherapie Torenstraat
Provitaal
FMT de Woldstreek

Hypnobirthing
Newborn Feel Good
Hypnobirthing Groningen
Hypnobirthing Noord-Nederland

Haptonomie
Praktijk OpenStroom


Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Informatieavonden
  Bij Neeltje en in de ziekenhuizen
  Geboorteplan
  Zet je bevallingswensen op papier
  Boekenuitleen
  Leen bij ons een boek over bevallen