Corona

Corona

Informatie voor zwangerschap, bevalling en kraambed tijdens de corona (COVID-19) pandemie

Update 25-09-2020

De onderstaande werkwijze is bedoeld om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Op deze manier hopen we bij te dragen aan het niet verder verspreiding van het virus en zo lang mogelijk zorg te kunnen blijven bieden aan onze cliënten, door zelf niet ziek te worden.

De situatie in Nederland wordt continu opnieuw beoordeeld en er kunnen elk moment zaken wijzigen. Hou daarom de social media van onze praktijk in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Wel blijft nog altijd gelden: kom niet als je luchtwegklachten of andere coronaklachten hebt, houd 1,5 meter afstand en ga er verstandig mee om dat je straks weer samen met je partner mag komen. Je partner/begeleider mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij meekomt. Kinderen mogen voorlopig nog niet mee naar de praktijk. En je mag ons natuurlijk altijd bellen met klachten of vragen over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.


Onze bereikbaarheid
We zijn, zoals altijd, telefonisch bereikbaar op ons dienstnummer 06 5581 8008. Om onze contacten (als collega’s) onderling te beperken hebben we voornamelijk telefonisch contact. Daarom wordt de diensttelefoon doorgeschakeld naar degene die dienst heeft. Dit betekent dat je door ons gebeld kunt worden met een anoniem nummer. Ook staat onze Whatsapp vaak uit. Door de doorschakeling heeft de dienstdoende verloskundige niet altijd de diensttelefoon, waarop de Whatsapp berichten binnenkomen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de vragen die je hebt rechtstreeks bij ons gesteld worden.

Algemene adviezen
Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het COVID-19 virus bij zwangere vrouwen meer (of minder) risico’s geeft dan bij anderen. Wel is duidelijk dat dit virus zich sneller verspreidt en meer mensen er ziek van worden. Voor zwangeren gelden dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Namelijk; houd de algemene hygiënemaatregelen strikt in acht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen of beperken (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19):

  • houd minstens 1,5 meter afstand van andere mensen, ook in de praktijk en in de wachtkamer
  • was je handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes die je na gebruik weggooit
  • schud geen handen

Wij willen je vragen om NIET naar de praktijk te komen, je te laten testen via de GGD en telefonisch contact met ons op te nemen als je klachten hebt die passen bij het virus:

  • koorts (> 38 graden)
  • (milde) verkoudheidsklachten, hoesten, niezen, keelpijn, loopneus

Zwangerschap
Het aantal zwangerschapscontroles is weer zo als gelijk aan voorheen, voor corona. Er zit soms nog iets meer tijd tussen de controles dan je mogelijk gewend bent. Bij de eerste afspraak (met vroege echo), de termijnecho, de 20 wekenecho (bij het echocentrum), de groeiecho en het huisbezoek (het bevallingsgesprek) mogen partners zonder klachten sowieso aanwezig zijn, op anderhalve meter afstand. We vragen je om zoveel als mogelijk alleen te komen naar de rest van de controles. Indien je graag (om wat voor reden dan ook) toch samen wil komen, dan mag je je partner meenemen. Kinderen mogen helaas nog niet mee naar de praktijk.

We houden ons tijdens het spreekuur zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand en zullen onze spullen steeds reinigen en desinfecteren volgend geldende richtlijnen. Daarnaast is onze wachtkamer nog steeds heel ongezellig kaal (geen tijdschriften, koffie & thee, speelgoed, boeken). De spreekuren zijn ruim gepland om te voorkomen dat er meerdere personen tegelijk in de wachtkamer zijn. Er mogen maximaal twee personen in de praktijk wachten. Aan partners het verzoek om buiten te wachten als er een tweede zwangere de wachtkamer in komt.

Bevalling
Er mag bij de bevalling, naast je partner, 1 persoon extra aanwezig zijn als dat gewenst is. Dat geldt voor de thuisbevalling én voor bevallingen in het ziekenhuis; zowel poliklinisch (met je eigen verloskundige), als bij een medische indicatie (begeleiding door het ziekenhuis). Tijdens een medische bevalling kunnen zich situaties voordoen waarbij de anderhalve meter regel in de knel komt. In deze situatie wordt er mogelijk één begeleider minder toegestaan. Deze begeleider mag dan helaas ook niet elders in het ziekenhuis wachten.

Gezondheidsklachten bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling
Mocht jij of je partner klachten hebben die passen bij het coronavirus en er is nog geen testuitslag bekend, dan zullen wij in beschermde kleding bij je bevalling aanwezig zijn. Ook krijg je dan van ons een mondkapje.

Mocht jij besmet zijn met het coronavirus ten tijde van je bevalling en milde klachten hebben, dan mag je (zonder medische indicatie) met onze begeleiding thuis of in poliklinisch in het ziekenhuis bevallen. Als je besmet bent met het coronavirus en je hebt benauwdheidsklachten of andere ernstige klachten, dan beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis.

Mocht je poliklinisch of medisch gaan bevallen en mogelijk of bewezen besmet zijn met het coronavirus op het moment dat je gaat bevallen,dan zullen er ook in het ziekenhuis extra maatregelen genomen moeten worden ten aanzien van bescherming van de zorgverleners tijdens de bevalling. Je wordt hierover dan geïnformeerd.

Je partner (of andere begeleider) mag bij klachten van hoesten, benauwdheid of keelpijn ZONDER koorts mee naar het ziekenhuis. Je begeleider wordt dan als geïnfecteerd beschouwd en moet beschermende maatregelen gebruiken die in het ziekenhuis worden gegeven. Als je partner klachten heeft van hoesten, benauwdheid of keelpijn MET koorts, dan mag hij of zij helaas niet aanwezig zijn bij de bevalling. Een andere gezonde begeleider mag wel mee. De bevalling mag gefilmd worden echter zonder zorgverleners in beeld.

Kraamtijd
In de kraamweek komen we weer meerdere keren bij je thuis langs. Net als voor corona. In de kraamweek mag er de hele week één vast persoon op bezoek komen als de kraamverzorgende aanwezig is. Als de kraamzorg er niet is beslissen jullie zelf wie je op bezoek laat komen. Houd hierbij rekening met de adviezen van het RIVM.

Nacontrole
De nacontrole is weer op de praktijk.

Anticonceptie
Voor het plaatsen van anticonceptie ben je welkom op de praktijk. Het anticonceptieconsult (gesprek over welke anticonceptie er mogelijk is en begeleiding bij het maken van een eigen keuze voor anticonceptie die bij jou past) kan ook weer op de op de praktijk plaatsvinden.

Uiteraard zijn we nog altijd gewoon 24/7 bereikbaar en zullen we je ook altijd langs laten komen of bezoeken als dat nodig is.

Wie zijn wij
Meer over Rolien en Sannemarije
Zorg van Neeltje
Alles over wat wij te bieden hebben
Wie is Neeltje
Hoe komt de praktijk aan haar naam