Borstvoeding

Borstvoeding

De natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby.

Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. In de zwangerschap voedt je je kindje via jouw lichaam. Na de bevalling blijft je lichaam dit doen door melk aan te maken. Voeding speciaal gemaakt voor jouw kindje!

Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van moedermelk. Het klinkt eenvoudig en dat ís het ook – als je weet hoe het werkt en wat je te wachten staat. Daar kun je wel wat informatie en aanmoediging bij gebruiken.

Borst of fles?
Voor je baby en voor jezelf heeft het geven van borstvoeding veel voordelen. Borstvoeding is zo goed als altijd de beste keus voor je baby. Maar bij een keuze tussen borstvoeding of flesvoeding is het vooral belangrijk dat je doet wat voor jou goed en vertrouwd voelt. Wat je ook kiest, wij helpen je samen met de kraamverzorgster op weg.

Voorbereiding
Het is zinvol om je in de zwangerschap alvast voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan een cursus of informatieavond. Onze praktijk organiseert, in samenwerking met kraamzorg Het Groene Kruis, vier keer per jaar een borstvoeding informatieavond. Kijk hier wanneer de eerstvolgende is.

Tip Lees het boek ‘biological nurturing’ van Suzanne Colson. Ook verkrijgbaar in Nederlandse vertaling.

Begeleiding
In de kraamweek wordt je door ons en de kraamverzorgster begeleid. Zij is er elke dag om je te helpen met het voeden. Lukt het niet gelijk, geen paniek! Je borsten zijn immers voor borstvoeding gemaakt. En ontstaat er toch een probleem, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing. Alle begin is moeilijk. Als de voeding eenmaal goed op gang is, dan gaat de rest meestal vanzelf. Investeren in borstvoeding is investeren in de toekomst van je kind.

Soms adviseren we om bij problemen met de borstvoeding een lactatiekundige in te schakelen. Ook raden we soms aan om te starten met kolven. Neeltje heeft een eigen kolfverhuur met de kolven van Medela


Hoe lang geef je borstvoeding?

Vaak wordt de vraag gesteld hoe lang je borstvoeding kan geven. In principe is borstvoeding de norm voor jonge kinderen. Zo adviseert te World Health Organisation in ieder geval de eerste 6 maanden volledige borstvoeding te geven en tot twee jaar borstvoeding te combineren met ander eten en drinken. Hoe lang je borstvoeding wil geven is afhankelijk van vele aspecten, bijvoorbeeld je culturele opvattingen, je leefomstandigheden en persoonlijke normen en waarden. Elke dag dat je je kindje borstvoeding geeft is goed; variërend van een aantal dagen tot meerdere jaren. Als je wilt onderzoeken of je bij een bepaalde periode wilt stoppen en dit wilt afwegen tegen alle voordelen van borstvoeding per periode, lees dan het artikel ‘Wat als ik wil stoppen met borstvoeding geven?


Voordelen van borstvoeding

Voor je baby:
● Het zorgt voor fijn contact tussen moeder en baby, een kindje voelt zich heel geborgen aan de borst.
● Het beschermt tegen infecties zoals luchtweginfecties, oorontsteking en darminfecties.
● Het is licht verteerbaar en op elk moment perfect afgestemd op de behoefte van je baby.
● Het bevat waardevolle voedings- en afweerstoffen die kinderen nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Borstvoeding beschermt daardoor tegen ziekten.

Voor jou:
● Het zorgt voor een sneller herstel van je baarmoeder en helpt tegen nabloedingen.
● Het geeft voldoening; er groeit een intense band met je baby. Je baby groeit op jouw voeding!
● Het is altijd aanwezig en op de juiste temperatuur.
● Het verkleint de kans op borst,- en eierstokkanker (als je minstens drie maanden uitsluitend borstvoeding geeft).
● Het zorgt ervoor dat je sneller je oorspronkelijke gewicht bereikt omdat je veel energie verbruikt en zo je vetreserves opgebruikt.

Kolfverhuur
Huur een Medela kolf bij Neeltje
Kersverse ouders
Meer over jullie nieuwe baby
Vragen?
Ook na de kraamtijd kan je ons bellen