Kraamtijd

Genieten van puur geluk en wennen aan al het nieuwe.

Je kindje is er, je kraamtijd is begonnen! Wennen aan het nieuwe leven, genieten van je kindje en de gezellige drukte van iedereen die langskomt.

Neem in je kraambed de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Om je kindje te leren kennen en te ervaren hoe je bent als moeder of als vader. En om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Juist omdat er zoveel op je afkomt kunnen rustmomenten er makkelijk bij inschieten. En natuurlijk wil je jullie wereldwonder aan iedereen laten zien. Gelukkig hoeft niet al het kraambezoek ik de eerste week. Ook na die tijd is jullie kindje meer dan de moeite waard om te komen bewonderen!

Tranen in je kraambed
Fijne dagen zullen soms afgewisseld worden met wat mindere dagen. Gebroken nachten, gevoelige hechtingen, gespannen borsten en onzekerheid kunnen er voor zorgen dat je je soms ook wat minder gelukkig voelt. Dit kan je altijd bespreken, met ons of met de kraamverzorgende. Je bent net (weer) moeder geworden, de meest heftige verandering in het leven van een vrouw. Daar horen tranen net zo goed bij als momenten van euforie en (tranen van) puur geluk.

Tip Ga elke middag lekker rusten, nu kan het! En neem de tijd voor jullie als gezin.

Zorg en begeleiding
In het kraambed, de eerste tien dagen na de bevalling, komen we regelmatig bij jullie thuis langs. Om te kijken hoe het gaat met jouw en je kindje, vragen te beantwoorden en adviezen te geven. In het begin elke dag en later, als het goed gaat, om de dag. Net wat jullie prettig vinden.
Ook de kraamverzorgster zorgt voor jullie. Ze komt in de kraamtijd elke dag bij je thuis. Ze doet dagelijks controles van jou en je kindje en begeleid je bij de borstvoeding en de verzorging van jullie kindje. Aanmelden voor kraamzorg kan al voor de 16e week van je zwangerschap bij een kraamzorgorganisatie.

Uiteraard zijn wij ook tijdens het kraambed dag en nacht bereikbaar. Zowel voor jullie als voor de kraamverzorgster. Ook voor problemen met de borstvoeding mag je ons altijd bellen.
Als je na de kraamtijd vragen hebt over bijvoorbeeld borstvoeding, hechtingen, bloedverlies of ouderschap, neem dan gerust contact met ons op.


Geboorteaangifte

Binnen 3 dagen na de geboorte (de dag van de bevalling niet meegerekend) moet je kind aangegeven worden in de gemeente waar je bent bevallen. Als de derde dag na de geboorte valt op een zaterdag, zondag of op een erkende feestdag dan moet er aangifte worden gedaan op de eerstvolgende werkdag.
Meestal doet de vader geboorte aangifte. Als de vader (of de moeder) geen aangifte kan doen, dan mag dat door iemand anders die bij de bevalling aanwezig was.

Voor de aangifte moet je meenemen:

 • een geldig legitimatiebewijs van de aangever en van de moeder (een rijbewijs is alleen toegestaan als aangifte wordt gedaan in de gemeente waar jullie zelf ook wonen)
 • een afschrift van de erkenningsakte, als het kind voor de geboorte is erkend (niet nodig als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben)
 • eventueel jullie trouwboekje om je kindje bij te schrijven (dit is niet verplicht en wordt gedaan op verzoek van de ouders)

Andere regeldingen in de kraamtijd

 • Bel ons na een ziekenhuisbevalling bij thuiskomst even op de diensttelefoon.
 • Meldt je kindje aan bij je ziektekostenverzekering.
 • Als jullie niet zijn getrouwd of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, dan heeft alleen de moeder automatisch het gezag. Willen jullie gezamenlijk gezag krijgen over je kind, dan moet er een verzoek ingediend worden bij de rechtbank. Als het kind in de zwangerschap is erkend kan dit verzoek na de bevalling schriftelijk (je krijgt hiervoor formulieren bij de geboorteaangife) of digitaal (met je DigiD) worden ingediend.
 • Als je net ouders bent geworden sta je er liever niet bij stil, maar het kan voorkomen dat er iets met jullie gebeurt waardoor jullie kind alleen achterblijft. Als de voogdij niet geregeld is dan wordt de zorg van jullie kind door de Kinderbescherming overgenomen. Zij beslissen mee wie de voogdij krijgt. Om moeilijkheden voor nabestaanden te voorkomen is het raadzaam om zelf een voogd te regelen voor je kind(eren).

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Kraamzorg
  En meer regeldingen
  Borstvoeding
  Meer dan voeding alleen
  Kersverse ouders
  Meer over jullie nieuwe baby