Na de eerste week

Ook na afsluiting van het kraambed zijn we er voor jou.

Je baby is net 10 dagen oud en dan moet je het zonder kraamzorg doen. Ook wij sluiten het kraambed af. Spannend, maar ook wel fijn dat je huis weer helemaal van jullie is en je nu echt als gezin gaat draaien.

Wel komt het regelmatig voor dat mama’s in de periode na het kraambed nog vragen hebben of tegen problemen aanlopen. Het is dan goed om te weten dat je ons altijd mag bellen. Met vragen over borstvoeding, hechtingen, bloedverlies of ouderschap kunnen we je bijna altijd verder helpen. Het komt ook voor dat we het antwoord op een vraag niet weten, omdat het niet meer binnen ons vak- of kennisgebied valt. We kunnen je dan, in de meeste gevallen, wel doorverwijzen naar een persoon of instantie die je wel verder kan helpen. Zoals het consultatiebureau, onderdeel van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), waar je ook vanaf de kraamtijd terecht kunt met vragen over je kindje. Als je denkt dat je kindje ziek is, neem dan contact op met je huisarts. Bij koorts moet je altijd bellen! Ook ’s avonds of in het weekend, dan bel je de Doktersdienst Groningen.


Anticonceptie

Vanaf het moment dat je bevallen bent kunnen er weer eicellen gaan rijpen en kan je dus weer vruchtbaar zijn. Als je borstvoeding geeft kan dit proces worden uitgesteld: de hormonen die de borstvoeding op gang houden onderdrukken de hormonen die zorgen voor het rijpen van je eicellen. Maar dit is zeker geen garantie dat er geen eisprong zal plaatsvinden. Je kan dus, ook als je borstvoeding geeft, gewoon weer vruchtbaar zijn en zwanger worden.
Het advies is om niet binnen 9 maanden na je bevalling weer zwanger te worden; 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Ben je na je bevalling weer toe aan vrijen en is het nog niet de bedoeling om weer zwanger te worden, gebruik dan anticonceptie. Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Op anticonceptie.nl kun je bekijken welke vorm van anticonceptie bij jou past.


Seks na de bevalling

Wanneer je weer toe bent aan seks na de bevalling is voor iedereen verschillend. Bijna elke vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer seks te hebben. De eerste keer seks na de bevalling is spannend; het is een tijdje geleden, je lichaam is veranderd en je weet niet of het pijn zal doen.

Het moment dat stellen weer voor het eerst vrijen na de bevalling varieert van enkele weken tot meerdere maanden. Uit een Australisch onderzoek bleek dat na 3 maanden 78,3% van de vrouwen weer gemeenschap heeft gehad, bij zes maanden 94%, en dit loopt op tot 98% bij achttien maanden. Ook bleek dat de meeste vrouwen pijn ervaren bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Het is dus zeker niet raar als dat ook bij jou het geval is. Belangrijk is vooral dat je zelf weer zin hebt om te vrijen. En dat je rustig begint; je hoeft niet meteen gemeenschap te hebben, kussen, strelen en (voorzichtig) voelen is ook goed. Lees hier meer over seks na de bevalling.

Hormonen kunnen er voor zorgen dat je minder makkelijk opgewonden raakt en dat je vagina minder vochtig wordt, zeker als je borstvoeding geeft. Je lichaam is dan helemaal niet ingesteld op een nieuwe baby en daarom ook niet op vrijen. Als je wel opgewonden bent maar niet (of minder) vochtig wordt dan kun je een glijmiddel of kokosolie gebruiken. Lees hier meer over borstvoeding en seks.


Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling zien we jullie graag nog één keer op de praktijk, bij de nacontrole. We horen graag hoe het met jullie gaat, hoe het jonge ouderschap bevalt en of je goed hersteld bent na de bevalling. We meten je bloeddruk, en eventueel je Hb (hemoglobine/ijzergehalte). En indien nodig en gewenst beoordelen we het herstel van de hechtingen.

We kijken terug op de afgelopen negen maanden en sluiten deze bijzondere periode samen af. Je kindje mag je natuurlijk meenemen naar de nacontrole. We zijn uiteraard heel benieuwd en bewonderen graag jullie grote trots!


Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Kersverse ouders
  Meer over jullie nieuwe baby
  Over Neeltje
  Meer over de praktijk en onze visie
  Vragen of zorgen?
  Je kan ons altijd bellen!