Ouderschap

Over de pure behoeftes van je baby.

Veel baby’s willen heel graag veel, of altijd, bij mama (of papa) zijn. Dichtbij mama is niet alleen fijn, het is ook heel veilig.

Als een baby geboren wordt weet hij niet dat het de 21e eeuw is. Een baby wordt als het ware als een oermensje geboren. Met hele pure instincten en basisbehoeften. Als oermensje was je volledig afhankelijk van je moeder. Zoals dat bij vele zoogdieren nog steeds het geval is. Zonder moeder was je hopeloos verloren, want je moeder is degene die je voedt en beschermt. Enerzijds is dit nog steeds zo (als moeder voed en bescherm je je baby), anderzijds kunnen baby’s tegenwoordig ook door anderen dan hun moeder gevoed worden en hebben ze niet meer dezelfde bescherming nodig (tegen weer en wind, wilde beesten en andere ‘oergevaren’) als lang geleden. Wel voelen de meeste baby’s nog steeds dat het veilig is als mama in de buurt is, en onveilig als mama niet in de buurt is. Vandaar die pure behoefte aan nabijheid van (meestal) mama.

Toegeven aan deze behoefte aan nabijheid helemaal prima. Je kan je kindje er niet mee verwennen. In tegendeel, op deze manier zal hij weten dat je er bent en zich vertrouwd en veilig voelen. En dit is goed voor de hechting en ontwikkeling van je baby. Voor meer informatie zie onder andere het artikel ‘Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind’ van Kiind Magazine.


Dragen

Iets wat je kan helpen om te voorzien in deze behoefte van nabijheid is het dragen van je kindje. Ook zo’n ‘oerding’. Lang (héél lang) geleden waren en nog geen wielen en dus zeker geen kinderwagens. En ook geen boxen of babybedjes. Mama’s droegen hun kindje dus altijd bij zich. En omdat je kindje steeds op de arm dragen erg zwaar is hadden ze daar toen al andere oplossingen voor. Dragen met huiden of doeken. Tegenwoordig kan je ook dragen met een draagdoek, heel ‘oer’. Of met een voorgevormde (ergonomische) drager. Sannemarije schreef er een uitgebreid stuk over. Dat lees je hier. Ook voor vragen over dragen kan je bij Sannemarije terecht. En wil je het knopen en dragen met een draagdoek een keer uitproberen? Neeltje heeft een eigen draagdoek in de uitleen. Vraag ons naar de mogelijkheden.


Huilen

Huilen is een signaal. Je baby huilt niet voor niets, er is iets aan de hand. En huilen is de enige manier waarop ze dit duidelijk kunnen maken. Het is voor je baby de enige vorm van communicatie. Je baby laten huilen is alsof je zijn roep om hulp negeert. Zoals wanneer je zelf om hulp vraagt aan iemand en hij reageert niet. Ook niet als je blijft herhalen. Zelf kan je hierdoor bijvoorbeeld frustratie voelen. Ook bij een baby zorgt laten huilen voor stress. Op de websites van KiiND en KROOST lees je meer over omgaan met het huilen van je baby.


happy family. mother embracing her newborn baby

Na je bevalling
Als je net mama geworden bent
Borstvoeding
Meer dan voeding alleen
Dragen
Alles over het dragen van je kindje