Dragen

Het dragen van je kindje is iets van alle tijden.

Lang (heel lang) geleden waren en nog geen wielen en dus zeker nog geen kinderwagens. Of boxen of babybedjes. Mama’s droegen hun kindje dus altijd bij zich. En omdat je kindje steeds op de arm dragen erg zwaar is hadden ze daar toen al andere oplossingen voor. Dragen met huiden of doeken. Dertig jaar geleden droeg Rolien mijn broertje uren en uren in de Easy Rider draagzak (een voorloper van de BabyBjorn dragers). Toen was er eigenlijk niets anders waarmee je je kindje kon dragen. Nu wordt er weer veel meer gedragen, kijk maar om je heen op straat. En er zijn ook meer en betere mogelijkheden om je kindje te dragen.

Draagmogelijkheden op een rij
Geweven  draagdoek: het ultieme draagcomfort met vele mogelijkheden en alle keuze in kleur en patroon, voor ieder wat wils. Knopen heb je zo door en je hebt hier heel lang plezier van.
Rekbare draagdoek: deze doek is voor de eerste maanden heel geschikt maar gaat door de tricot wat sneller doorhangen en is in de zomer snel te warm.
Voorgevormde (ergonomische) drager/SSC: het gemak en uiterlijk van een BabyBjorn met het comfort van een draagdoek.
Mei Tai: drager die geen ingewikkelde knooptechnieken vereist. Middenweg tussen een doek en een ergnomische drager.

De BabyBjorn en andere soortgelijke dragers zijn voorbeelden van dragers die als “niet ergonomisch” bekend staan en vooral veel nekklachten en frustraties veroorzaken. In deze dragers is het ook voor je baby niet comfortabel. Ook het bekende “naar voren” dragen in de BabyBjorn is voor baby’s rug zeer onprettig en de baby kan zich ook niet afsluiten van zijn omgeving. Zeker niet aan te raden dus.

Draagdoeken

Geweven draagdoek
Met deze draagdoek kan je je kindje dragen vanaf de geboorte tot en met de kleuterperiode. Het knopen van de doek doe je deels met je kindje er al in.

Van de geweven doek zijn veel varianten. Zowel in materiaal (katoen, hennep, wol, linnen, zijde en combinaties hiervan) als in merken, soorten en dessins. En natuurlijk in prijs.

De geweven doek is er in verschillende maten. De basismaat is maat 6, ongeveer 4,6 meter. Deze is voor de meeste mensen geschikt om hun kindje op de buik te dragen. Er zijn ook langere doeken, bijvoorbeeld voor het buikdragen als je zelf een wat grotere maat hebt. En kortere doeken. Deze worden meestal gebruikt voor rugdragen.

Tip De meest verkochte maat in draagdoeken is maat 6. Maat 6 staat gelijk aan ongeveer 4,6 meter lengte. Dit past bij een kledingmaat 36 t/m 42. Bij maat 36 of kleiner kan je ook kiezen voor maat 5. Bij maat 6 hou je met een kleinere kleding maat wat een meer doek over. Vanaf kledingmaat 44 is draagdoek maat 7 meer geschikt als basisdoek.

Je kindje op je buik dragen (buikdragen) kan direct vanaf de geboorte. Hier is één basisknoop voor, de Front Wrap Cross Carry (FWCC). Op YouTube zijn vele filmpjes te vinden hoe je deze knoop doet. Je kunt het knopen oefenen, ook tijdens de zwangerschap, met bijvoorbeeld een pop of teddybeer. Een draagconsulent kan je het knopen stap voor stap aanleren. Het is echt een aanrader om dit samen met een draagconsulent te doen. Vraag anders een ervaren draagmama uit je omgeving.

Rugdragen kan vanaf het moment dat je kind rechtop kan zitten. Meestal vanaf ongeveer 6 maanden. Voor het rugdragen bestaan er vele verschillende knopen, met daar ook weer varianten op. Ook hier staat YouTube vol mee. Maar dit kan je bewaren voor later. 😉

Rekbare draagdoek
Met een rekbare draagdoek kan je je kindje ook vanaf de geboorte dragen. Het voordeel van de rekbare doek is dat je de doek helemaal kan omknopen en pas daarna je kindje in de doek plaatst. Doordat de stof rekbaar is, is er ruimte om dit na het knopen te doen.

Dit is het grootste verschil met de geweven doek. Een ander verschil is de gebruiksduur. Je kan een rekbare doek niet zo lang gebruiken als een geweven doek. Omdat de stof rekbaar is gaat je kindje naarmate hij zwaarder wordt toch wat in de doek‘hangen’, wat op den duur erg zwaar is voor je rug en schouders. Van de rekbare doek zijn minder varianten dan van de geweven doek. Minder merken, materialen en dessins. Wel is er, net als bij de geweven doen, één basisknoop voor het dragen op de buik. Zoek voor voorbeelden op You Tube op ‘rekbare draagdoek’ en ‘stretchy wrap’.

Geweven of rekbaar?
Zowel het knopen met de geweven, als het knopen met de rekbare doek moet je leren. Maar oefening baart kunst. Na verloop van tijd gaat het steeds sneller. En voor je het weet ben je een echte pro! Soms vinden mama’s (of papa’s) het knopen, met het kindje al in de doek (zoals bij de geweven doek), nog erg spannend. Dit kan een reden zijn om voor een rekbare doek te gaan. Ben je van plan je kindje voor langere tijd te gaan dragen, dan kan zou ik je zeker aanraden voor een geweven doek te gaan.

Waar koop je een draagdoek?
Een draagdoek kan je in ieder geval online vinden. En hier in de regio bij Babycare (Veendam) en Musjes (Groningen). Veel draagconsulenten verkopen ook (nieuwe en gebruikte) draagdoeken.

Binnen het (geweven) draagdoeksegment is er veel keuze in merken en prijzen. Er bestaan zeer exclusieve ‘high end’ doeken (online). Kom je deze doeken tegen, laat je hierdan niet door afschrikken, dit zijn meestal collector items. Onder de draagmama’s is een grote groep die doeken verzamelt, verkoopt en ruilt. Soms zie je online stapels van tientallen doeken voorbij komen. Maar in principe heb je aan één ook genoeg. 😉 En er bestaat ook genoeg keus in meer betaalbare doeken. Ze beginnen bij ongeveer € 60,00. Nog niet echt goedkoop, maar dit heeft te maken met de hoeveelheid stof, zo’n 4,6 meter, voor een maat 6. Een kortere draagdoek zal dan ook minder duur zijn. Maar een doek kleiner dan maat 6 (minimaal maat 5) is niet geschikt om je kindje op je buik te dragen. Let dus goed op de maat, anders heb je er niks aan.

Behalve de online verkoop van nieuwe doeken is er ook een levendige handel in gebruikte doeken. Draagdoeken verliezen nauwelijks waarde door gebruik. En het voordeel van een gebruikte doek is dat deze al is ‘ingedragen’. Dat houdt in dat de doek al lekker soepel is en makkelijk knoopt. Een nieuwe doek is vaak nog erg stug en moet eerst ‘ingedragen’ worden.

Tip Op Marktplaats zul je niet veel doeken tegenkomen. De meeste worden gekocht en verkocht via Facebook in de besloten groep Draagdoekenmarkt.

Hieronder een overzicht van (een deel van) de meest betaalbare merken draagdoeken. 

Voorgevormde dragers (SSC’s) en Mei Tai’s

Bij voorgevormde dragers wordt het wat lastiger. Er zijn hierin vele soorten. Een basisverdeling kan gemaakt worden in wel of niet met gespen (kliksysteem) of hoeveel je nog moet knopen

Al deze dragers hebben een vierkant rugpand, het deel waar de baby in ‘zit’. Aan dit rugpand zitten banden. De heupband (ook wel tailleband genoemd) en twee schouderbanden. Bij een full buckle (helemaal kliksysteem) bevestig je beide banden, de heup- en schouderbanden, met een kunstof gesp. Bij een half buckle bevestig je de heupband met een gesp, de schouderbanden knoop je af. Deze soorten dragers worden voorgevormde (ergonomische) dragers genoemd, ook wel SSC’s (Soft Structured Carriers). Bij de laatste variant drager knoop je zowel de heupband als de schouderbanden. Deze dragers worden eigenlijk als een aparte groep gezien, tussen doek en drager in, en worden Mei Tai’s genoemd.

Omdat alle dragers een voorgevormd rugpand hebben zijn er verschillende maten voor verschillende leeftijden. Soms is dit rugpand verstelbaar zodat je ze passend kunt maken voor zowel een kleiner als een wat groter kind en dus langer kunt gebruiken. Bij de meeste dragers kan dit niet. Grofweg kan je dragers indelen in een babymaat en een peutermaat. Niet van alle merken is de babymaat geschikt vanaf de geboorte. Of soms alleen met een verkleiner, ook wel een inzetstuk of insert genoemd, wat bij het ene merk beter, meer comfortabel zit voor je baby dan bij het andere merk. Persoonlijk ben ik geen fan van dragen met een insert. Wil je je baby vanaf de geboorte gaan dragen in een voorgevormde drager dan zou ik je er dus één zonder verkleiner aanraden. De Kokadi Flip en Kokadi TaiTai zijn relatief nieuw op de markt. En ik hoor er veel enthousiaste verhalen over. Makkelijk in gebruik, zeer geschikt vanaf newborn en comfortabel.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal merken en soorten ergonomische dragers.

Dragers geschikt vanaf geboorte (zonder verkleiner)

 • Kokadi Flip Baby: heup- en schouderbanden met gesp (full buckle). Verstelbaar, tot ongeveer maat 74-80.
 • Kokadi TaiTai Baby: heupband met gesp, schouderbanden knopen (half buckle). Verstelbaar, tot ongeveer maat 74-80.
 • Storchenwiege Carrier: heupband met gesp, schouderbanden knopen (half buckle). Verstelbaar, tot ongeveer 15 kilo.
 • Bondolino: heupband met klittenband, schouderbanden knopen. Niet verstelbaar, tot ongeveer 20 kilo
 • Emeibaby Baby: heup- en schouderbanden met gesp (full buckle). Verstelbaar, tot ongeveer maat 92/98. Combinatie met doek.
 • Marsupi: heup en schouderbanden met klittenband. Niet verstelbaar, tot ongeveer maat 68/72
 • Mei Tai’s: heup- en schouderbanden beiden knopen. Onder andere de HopTye (Hoppediz),  Mysol (Girasol) en ByKay Mei Tai (ByKay)

Dragers geschikt vanaf geboorte (met verkleiner)

 • Ergobaby
 • Manduca
 • Boba
 • Tula
 • Wompat Baby

Voor meer informatie over voorgevormde dragers en Mei Tai’s kijk op dragenenzo.nl en draagwereld.nl.

Waar koop je een voorgevormde drager?
Ook voorgevormde dragers vind je voornamelijk online. Zowel nieuw als gebruikt. Hier in de regio verkopen ze dragers bij Babycare, Veendam (Ergobaby) en Musjes, Groningen (o.a. Kokadi Flip en TaiTai). Veel draagconsulenten verkopen ook (nieuwe en gebruikte) dragers.

Omdat er veel verschillende merken, soorten, systemen en maten zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarnaast zijn er ook nog meerdere niet-ergonomische dragers verkrijgbaar, zowel online als in babywinkels. Deze zijn zowel voor je kindje, als voor jezelf niet zo verantwoord wat betreft houding en draagcomfort. Lees je van te voren goed in en bedenk wat bij jou/jullie past. Het overzicht hierboven kan je daarbij helpen.

Tip Overweeg je om een voorgevormde drager of Mei Tai aan te schaffen, probeer deze dan van te voren uit. Dit kan via een draagconsulent, of via draagmama’s uit je omgeving.  Vaak hebben draagconsulenten meerder soorten om te kunnen vergelijken. En met een groepje draagmama’s heb je ook al snel een verzameling dragers bij elkaar.

YouTube en Facebook

Op YouTube staan honderden, zo niet duizenden filmpjes over dragen met een draagdoek. Zoek bijvoorbeeld op ‘babywearing’ en  ‘FWCC’ (dé knoop voor het dragen van je pasgeboren baby). Ook zijn er vele reviews en instructiefilmpjes te vinden over de verschillende voorgevormde dragers.

Er bestaan meerdere (besloten) Facebookgroepen mbt tot dragen. Een aantal:

 • Draagpraat: voor al je vragen en verhalen over dragen, NL en België
 • Draagdoekenmarkt: voor het kopen en verkopen van draagdoeken en SSC’s
 • Dragend Veendam: dragende mama’s en papa’s uit Veendam en omgeving
 • Dragers uut Grunn: dragende mama’s en papa’s uit regio Groningen

Voordelen van dragen

 • Net uit de buik gelijk al veilig en lekker warm tegen je aan
 • Goed voor de groei en ontwikkeling van je baby
 • Ideaal tijdens onrustige uurtjes, krampjes en reflux
 • Goed voor de productie van de borstvoeding
 • Goed voor de houding van rug en heupjes
 • Ook beter voor jou nek en rug en je hebt je handen vrij
 • Makkelijk in drukke winkels, de dierentuin en bos of strand
 • Maar vooral erg gezellig en knus

Maar vooral erg gezellig en knus

Adviezen voor veilig dragen

 • Draag je kindje rechtop en niet in de wiegehouding (liggend). Dit wordt expliciet afgeraden vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast is het voor de heupjes absoluut geen ideale houding.
 • Span de doek/drager goed aan en draag niet te laag, op de ideale hoogte kun je je kind een kusje op het hoofd geven. Als je je kindje moet ondersteunen met je handen dan zit de doek/drager niet goed.
 • Houd ten allen tijde zicht op je kindje! Bedek het niet volledig met de doek/drager (of je eigen kleding).
 • Houd tussen de kin en de borst van het kind een ruimte aan van ongeveer twee vingers.
 • Het geven van borstvoeding in de wiegehouding (liggend) in de doek wordt afgeraden. (Voor borstvoeding moet je de tijd en de rust nemen. Er moet (oog-)contact zijn. Dat gaat niet wanneer je kindje in de draagdoek ligt. Doordat je visueel geen zicht hebt op de baby is verstikking een gevaar. Zeker in het geval van jonge baby’s. De stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging vormen dan namelijk een risico.)
Dragen uitproberen?
Bij ons kan je een draagdoek lenen
Na je bevalling
Als je net mama geworden bent
Borstvoeding
Meer dan voeding alleen

Bewaren