Dit zijn wij

Verloskundigen van Neeltje

Sannemarije Ridder

Verloskundige sinds 2007. Moeder van Guus en Nore.

Bewaren

Bewaren

Over Sannemarije

In 1984 ben ik thuis, in Stadskanaal, geboren. Toen ik zes jaar was zijn we in Veendam komen wonen, hier ben ik opgegroeid. In 2007 ben ik in Rotterdam afgestudeerd als verloskundige. In 2013 werd onze zoon Guus geboren en ben ik zelf mama geworden: een fantastische en overweldigende ervaring! En in 2017 kregen wij er een dochter bij, Nore!

Als verloskundige vind ik het belangrijk er voor jullie te zijn op een manier die bij jullie past. Heel dichtbij, of wat ‘verder weg’. Veel of weinig uitleg. Intensieve of rustige coaching. Het blijft voor mij heel bijzonder om met (aanstaande) ouders mee te mogen lopen en een onderdeeltje te zijn van deze speciale periode in jullie leven. Ik zie dat als een voorrecht en vind daarom ook dat jullie bepalen hoe we dat invullen. Het is voor mij elke keer opnieuw een cadeautje om een kindje én een papa en mama ‘geboren’ te zien worden. Ook als ik zelf niet bij de bevalling ben vind ik het prachtig deze transformatie mee te mogen maken in zwangerschap en kraamtijd. Mijn eigen moederschap heeft me nog meer bewust gemaakt van wat het krijgen van een kindje met je doet. Het is zo’n onbeschrijfelijk grote verandering in je leven. Als jullie vroedvrouw voel ik me er dan ook verantwoordelijk voor een bijdrage te leveren aan een goede start voor jullie als gezin.

Sannemarije's mama-tips

Voordat Guus geboren werd wist ik al dat ik iets met dragen wilde. Dat was na de geboorte van Guus weer wat weggezakt. Ik was dan ook heel blij dat andere mama’s mij opnieuw op dat idee brachten. Ik heb toen geleerd om Guus te dragen in een draagdoek. Het leek moeilijk, maar viel eigenlijk best mee. Je kindje dicht tegen je aan dragen is heerlijk, zowel voor jezelf als voor je kind. En het heeft nog veel meer voordelen. Ik kan het iedereen aanraden! Lees hier mijn hele stuk over dragen.

Ik vind kokosolie is fantastisch! Je kunt het overal voor gebruiken! Natuurlijk om te eten en mee te koken. Maar ook als lichaamsverzorging voor je baby en jezelf. Bijvoorbeeld als badolie, of om je kindje van top tot teen, inclusief hoofd en haar, mee in te smeren. Omdat het eetbaar is maakt het niet uit dat er wat olie in de ogen of het mondje van je kindje komt. En het trekt snel in, waardoor het geen vlekken in kleding geeft. Ook jezelf kan je er natuurlijk van top tot teen mee insmeren. Heel fijn als ‘bodylotion’ en voor schrale plekjes. En het is ook geweldige massageolie en glijmiddel. Het grote voordeel van de extra vierge (virgin) kokosolie is dat het, behalve heerlijk zacht en verzorgend, ook een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. En daardoor ook heel geschikt om te gebruiken bij spruw/candida (schimmelinfectie), eczeem en wondjes.

Toen Guus vijf maanden was ging ik met een vriendin naar een avond over het introduceren van vast voedsel bij je kindje. Ik had al wel eens van de Rapley methode gehoord, maar na deze avond was ik helemaal enthousiast. Bij de Rapley methode geef je de eerste 6 maanden volledig borst- of andere melkvoeding en begin je daarna direct met het aanbieden van vast voedsel (niet gepureerd). Uiteraard geef je daarnaast nog steeds de borst (of fles). Het doel is namelijk niet dat je kindje meteen veel voedsel binnenkrijgt, maar dit in zijn eigen tempo kan ontdekken en ervaren. Een van de uitgangspunten is dan ook dat melkvoeding hoofdvoeding is in het eerste jaar. Je blijft dus voeden op verzoek. Wij merkten dat Guus in de loop van de tijd vanzelf steeds meer vast voedsel ging eten en minder aan de borst ging drinken.

Lees hier het artikel van Ecomama over de Rapley methode. Stefan Kleintjes zijn boek ‘Eten voor de Kleintjes‘ (laatste versie) is geïnspireerd op de Rapley methode.

Rolien Ridder

Vroedvrouw sinds 1975. Moeder van Sannemarije en Thijs. Oma van Guus en Nore.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over Rolien

Lang geleden toen de opleiding tot verloskundigen nog ‘kweekschool voor vroedvrouwen’ heette, ben ik beëdigd tot vroedvrouw. Sindsdien heb ik gewerkt als klinisch verloskundige, in verschillende plaatsen een eigen praktijk gehad en kraamverzorgsters opgeleid. Ondertussen moeder geworden en mijn beide kinderen grootgebracht. In 2010 met dochter Sannemarije, inmiddels zelf al een aantal jaren verloskundige, een eigen kleinschalige praktijk gestart. En nog steeds is het bijzonder om erbij te zijn als een nieuw mensje geboren wordt. De kracht van iedere vrouw, die met steun van haar partner, dit proces van baren kan. Voorbereid en vertrouwen hebbend in haar eigen lichaam. Soms met wat meer ondersteuning en hulpmiddelen, daar zijn wij voor.
Daarna zien we een gezin ontstaan: een moeder en een vader ‘geboren’ worden. Ik herken en herinner mij de onzekerheid uit deze periode, nog steeds. Het leren kennen van dat nieuwe onbekende kindje.
‘Vroedvrouw’ is een oud Nederlands woord wat ‘wijze vrouw’ betekent. Ook al werd ik op mijn 21e vroedvrouw zo (wijs) voelde ik mij niet toen lang nog niet. Dankzij alle baby’s, moeders, vaders, gezinnen die ik inmiddels geboren heb zien worden voel ik mij nu vroedvrouw, van Neeltje.

Rolien's mama-tips

Als nieuwe moeder kun je je bedolven voelen  onder alle goede tips en adviezen.  Al s mooie bloemen worden ze over je uitgestrooid, gouden tips van je buurvrouw, je vriendin, je zus, je moeder, je oma. Dit is mijn tip: ontvang ze, beluister ze,  bekijk ze, beproef ze en bewaar en behoud wat bij jou past. Wat goed voelt voor jou, en jouw kindje. De rest kan dan weg, als uitgebloeide bloemen.

Borstvoeding geven hoef je niet te kunnen, dat mag je leren. Samen met je kindje. Gun jezelf daarvoor de tijd. Gun je kindje daarvoor de tijd. En bij ieder nieuw kindje opnieuw, want misschien ben jij wel ervaren, maar dit nieuwe kindje nog niet. Samen.

Waarneming

Bewaren

Bewaren