Echo’s in de zwangerschap

We hebben een eigen echoapparaat op de praktijk.

Sannemarije en Rolien zijn allebei geschoold in het maken van echo’s. Wij maken zelf onder andere termijnecho’s, groeiecho’s en liggingsecho’s. Dit zijn allemaal eerstelijns echo’s. Omdat we over een eigen echoapparaat beschikken kunnen al deze echo’s op de praktijk gemaakt worden.


Echo’s bij Neeltje

Als je net zwanger bent is het mogelijk om een vroege echo te maken. Dit kan tussen 7 en 9 weken zwangerschap. Met deze termijn is het mogelijk om in de baarmoeder een vruchtje te zien met, als het goed is, een kloppend hartje. Deze echo doen we soms inwendig (vaginaal).

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap kunnen we een termijnecho doen waarbij we de kruin-stuitlengte van het kindje meten om te bepalen hoe ver je precies zwanger bent. Op basis van deze echo wordt je definitieve uitgerekende datum berekend.

Daarnaast make we op indicatie groeiecho’s, placentalokalisatie echo’s en liggingsecho’s.


Echo’s in het kader van prenatale screening

De echo’s die gemaakt worden in het kader van de prenatale screening; de nekplooimeting (onderdeel van de combinatietest) en de 20-weken echo (SEO; Structureel Echoscopisch Onderzoek), worden niet door ons zelf gedaan. Dit zijn specialistische echo’s die worden gemaakt in een prenataal screeningscentrum. Aan de combinatietest zijn kosten verbonden.

Neeltje heeft een samenwerking met prenataal screeningscentrum Echotoon in Groningen en SeeYourBaby. De dichtstbijzijnde vestiging van See Your Baby is in Stadskanaal, gevestigd in Verloskundigenprakijk New Life. Bij deze echocentra kun je terecht voor de 20-weken echo. Voor de nekplooimeting kun je terecht bij de hoofdvestiging van See Your Baby in Emmen of bij Vita in Groningen. Bij Vita maken ze ook 20-weken echo’s. In Veendam is geen prenataal screeningscentrum gevestigd.

Voor meer informatie over prenatale screening kijk hier.


Medische echo’s

Het kan zijn dat er later in de zwangerschap een medische indicatie ontstaan waardoor een echo bij de gynaecoloog geïndiceerd is. Voor deze echo kan je dan naar een ziekenhuis van jullie eigen keuze.


Goed om te weten

Geen enkele echo is verplicht. Een echo-onderzoek kan waardevolle informatie verschaffen. Veel zwangeren en hun partners vinden een echo erg leuk, maar mocht je om wat voor reden een bepaald onderzoek niet willen, dan is dat ook goed. Wij horen graag wat je wensen zijn!


echo-web

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Over Neeltje
  Meer over de praktijk en onze visie
  Prenatale screening
  Meer over onderzoek naar je kindje
  Wie is Neeltje
  Hoe komt de praktijk aan haar naam