Regeldingen

In je zwangerschap zijn er een hoop dingen te regelen. Hieronder een overzicht van wat, waarom, wanneer en waar.


Huisarts en apotheek

Het is belangrijk om aan je huisarts en apotheek door te geven dat je zwanger bent. Wanneer je met klachten bij de huisarts komt kan hij/zij er rekening mee houden dat je zwanger bent. Dit kan erg belangrijk zijn bij het stellen van juiste diagnoses en het voorschrijven van medicatie. Ook de apotheek zal in hun systeem vermelden dat je zwanger bent. Via deze weg vindt er extra controle plaats bij de uitgifte van medicatie. Wanneer je zwanger bent mag je namelijk niet elk soort medicijn gebruiken. Kijk voor meer informatie onder het kopje gezond zwanger.


Kraamzorg

Wij adviseren je voor de 16e week aan te melden voor kraamzorg. Zodra je aangemeld bent het je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens en na de bevalling. Aanmelden kun je rechtstreeks via je zorgverzekeraar doen, of bij het kraambureau wat jullie voorkeur heeft. Voor ons maakt het in principe niet uit waar jij je aanmeldt voor kraamzorg. Kijk voor meer informatie over wat kraamzorg inhoudt op de websites van de verschillende kraamorganisaties.

kraamzorghetgroenekruis.nl – Al generaties lang thuis in kraamzorg
isiskraamzorg.nl – Jouw coach rondom de kraamtijd
kraamzorgdegeboorte.com – Team van drie kraamverzorgsters: Brechje, Rinske en Nienke
buurtzorgkraam.nl – Onder andere team Groningen en team Winschoten e.o.
dekraamvogel.nl – Kraamzorg zoals jij dat wil


Kraampakket en hulpmiddelen-uitleen

Indien je aanvullend verzekerd bent ontvang je van je verzekering een kraampakket dat we nodig zullen hebben voor je bevalling en in de kraamweek. In dit kraampakket zitten kraammatjes, verbanden, alcohol, zeep, gaasjes, een navelklemmetje etc. Om het kraampakket te ontvangen meld je voor 20 weken bij je verzekeraar dat je zwanger bent. Informeer dan gelijk of het kraampakket in jouw verzekeringspakket zit. Indien dit niet het geval is kun je het kraampakket zelf aanschaffen bij zorgwinkels, babyspeciaalzaken, drogisterijen etc. Vraag ons dan naar een uitzetlijst voor de bevalling, zodat je kunt checken of het pakket compleet is.

Naast het kraampakket heb je nog een aantal andere hulpmiddelen nodig voor je bevalling en je kraamtijd. Klossen (of een hoog bed), een ondersteek en eventueel een ruggensteun. Deze hulpmiddelen kun je lenen via Medipoint. Je kan de hulpmiddelen ophalen bij Meander of ze online (bij Medipoint) aanvragen. In het laatste geval worden de spullen bij je thuis bezorgt.

medipoint.nl
• Zorggroep Meander, Kaap de Goede Hoop 1, 9642 AP Veendam


Zwangerschapscursus

Oriënteer je in het begin van je zwangerschap alvast op zwangerschapscursussen. Opgeven voor een cursus is meestal tussen 15 en 20 weken. De meeste cursussen starten tussen 20 en 25 weken. Sommige cursussen of activteiten (zoals yoga en zwemmen) kunnen al vanaf het begin van de zwangerschap.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, maar is wel een goede manier om je voor te bereiden op de geboorte van je kindje. Daarom raden we het iedereen aan, zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen. Kijk bij zwangerschapscursussen voor de mogelijkheden, bekijk de folders in het folderrek, stel je vragen aan ons en kies een cursus die bij je past.


Erkenning

Als jullie niet getrouwd zijn ben je als vader niet automatisch de officiële vader van het kind. Het is dan verstandig om al voor de geboorte je kindje te erkennen bij de gemeente. Hiervoor moeten jullie samen naar het gemeentehuis. Met de erkenning laten jullie samen vastleggen dat dit jullie kindje is en kun je de keuze voor de achternaam vaststellen. Ook bij een geregistreerd partnerschap is de erkenning van een kind niet automatisch geregeld en zal je als vader de baby moeten erkennen. Wij raden aan om de erkenning voor 30 weken te regelen. Door de erkenning ben je als vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit gebeurd na de geboorte. Voor meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl.


Kinderopvang

Begin in je zwangerschap al met nadenken over kinderopvang. Heb je opvang nodig? Ga jij (en/of je partner) minder werken? Gaan jullie gebruik maken van ouderschapsverlof? Gaan de oma’s of opa’s oppassen? Mogelijkheden genoeg.
Heb je voor een of meer dagen in de week kinderopvang nodig, oriënteer je dan op de mogelijkheden en informeer naar de geschikte termijn om jullie kindje aan te melden. Soms zijn er wachtlijsten en is het verstandig om er op tijd bij te zijn. Bekijk ook of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

kinderopvangmeander.nl – kinderopvang op meerdere locaties in Veendam
het-apenstaartje.nl – kinderopvang in o.a. Muntendam
thuishuis.info – kleinschalige kinderopvang in o.a. Ommelanderwijk en Noordbroek
poko-loko.nl – kinderopvang in Zuidbroek en Noordbroek
kdvbamba.nl – kinderopvang in Veendam, Sorghvliet

Zijn jullie op zoek naar een gastouder? In de regio zijn meerdere gastouderbureau’s die jullie kunnen helpen bij het vinden van een geschikte gastouder. Je kan ook zelf op zoek naar een gastouder. Bijvoorbeeld via via, of met behulp van internet of social media. Deze gastouder moet altijd aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Dit waarborgt behalve de kwaliteit ook het recht op (eventuele) kinderopvangtoeslag.

Heb je een vraag?

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

  Informatieavonden
  Op de praktijk en in de ziekenhuizen
  Zwangerschapscursus
  Ter voorbereiding op je bevalling
  Geboorteaangifte
  En andere regeldingen in de kraamtijd